Çin Hakkında Bilinmeyen Özellikler Gelişmiş bir Uzakdoğu ülkesi oluşu ile öne çıkan Çin Halk Cumhuriyeti, kısaca Çin olarak anılıyor. Asya’nın en büyük ülkeleri arasında yerini almayı başaran Çin, 9,596,961 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip. Yüzölçümüyle olduğu gibi nüfus sayısıyla da dikkat çeken Çin farklı kültürlere sahip olan yüksek sayıda insana ev sahipliği yapıyor.
Geniş yüzölçümü Çin’in iklim özelliklerine de tesir ediyor. Çeşitli hava şartlarının görüldüğü bu ülkede zaman zaman farklı iklim türlerine rastlamak mümkün. Tropikal savan, muson, çöl, kurak ve karasal iklim türleri farklı bölgelerde kendini gösteriyor. Dolayısıyla Çin’i ziyaret etmeden önce hava durumuna göz atmakta fayda var.
Köklü bir geçmişi ve yazılı tarihi bulunan Çin Halk Cumhuriyeti’nin medeniyetin temel yapı taşlarını oluşturan buluşlarda da imzası var. Pusula, barut, kağıt ve matbaacılık da dahil olmak üzere pek çok buluşun Çin medeniyetine dayandığı biliniyor. Peki Çin nasıl bir ülke? Çin’in başkenti neresi? Çin’in kültürü ve Çin hakkında bilgi sahibi olmak için siz de detayları inceleyebilirsiniz.
Çin Nasıl Bir Ülke?
Pasifik Okyanusu’nun batısında, Asya kıtasının doğusunda bulunan Çin, dünyanın en büyük üçüncü ülkesi oluşu ile öne çıkıyor. Nüfus ve yüzölçümü rakamlarıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Çin’de sosyalist bir yapı hâkim. Dolayısıyla Çin yönetim biçimi sosyalizm olarak ifade ediliyor.
Çin’in farklı kültürlere ev sahipliği yapan bir ülke olduğundan rahatlıkla söz edilebilir. Çin nüfusu içerisinde farklı dinlere mensup olan insanlar bir arada yaşıyor. Ülkede Budizm, Hristiyanlık, İslamiyet, Katoliklik ve Daozim dinlerine inanan insanların sayısı biraz daha fazla.
Çin’den bahsedip de Çin’in ekonomisini ele almamak olmaz elbette. Teknolojik ve ekonomik kalkınma bölgesi olarak tanımlanan Çin’de 220’den fazla ülke ile ticaret bağlantısı kuruluyor. Sahip olduğu zengin maden kaynakları, Çin’i maden rezervinde dünyada birinci sıraya taşıyor.
Çin seyahat için vizeyi zorunlu kılan ülkeler arasında yer alıyor. Bunun için Çin Büyükelçiliği’nde yabancı turistler için turist vizesi başvurusunun yapılmasına olanak sunuluyor. Çin hükümeti her ne kadar yabancı turistlerin meşru haklarını korusa da bu kişilerin Çin’de çalışmasına, izinsiz röportaj yapmasına ve dini propagandalar izin vermiyor. Çin’i ziyaret edecek olan kişilerin, Çin sınırları içerisinde yer aldığı süre boyunca Çin yasa ve geleneklerine uymaları gerekiyor.
Çin’in Başkenti
“Beijing” yani Pekin, Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti konumunda yer alıyor. Şanghay’dan sonra en büyük ikinci kalabalık şehir olan Pekin, dünyanın en kalabalık üçüncü şehri oluşu ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Kelime anlamı “Kuzey Başkenti” olan Pekin, dünyanın en eski başkentleri arasında yer alıyor.
Pekin Çin’in siyasi başkenti olmasının yanı sıra eğitim, turizm ve kültür faaliyetlerinin de başkenti. Bünyesinde barındırdığı 91 üniversite ile halkın eğitim seviyesinin yükselmesine katkı sağlamış. Aynı zamanda Pekin’de yer alan üniversitelerin dünyanın en iyi üniversiteleri arasında sayıldığı biliniyor.
Kalabalık bir şehir olan Pekin’de şehir içi ulaşım oldukça gelişmiş bir yapıya sahip. Bünyesinde barındırdığı geniş metro ağı ile Pekin’deki birçok noktaya rahatlıkla ulaşabilmek mümkün. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki pek çok yer Pekin’de bulunuyor. Botanik bahçeler, parklar, hayvanat bahçeleri, tapınaklar, sanat galerileri ve daha fazlası Pekin’in ziyaretçileri tarafından keşfedilmeyi bekliyor.
Çin Para Birimi
Ekonomik faaliyetlerin yoğun olarak görüldüğü Çin, uluslararası ticarette oldukça önemli bir konuma sahip. Sahip olduğu ekonomik başarı, Çin para birimine olan ilgiyi de artırıyor. Çin’in para birimi pek çok kişi tarafından merak edilen noktalar arasında yer alıyor.
Çin Halk Cumhuriyeti’nin resmî para birimi Çin Yuanı olarak ifade edilir. Çin Yuanı, 1948’de Çin Merkez Bankası tarafından tedavüle çıkarıldı. Çin Yuanı’nın esas birimi ise Ren Mi Bi’dir. Ülke içerisinde genellikle Ren Mi Bi biriminin tercih edildiği görülür. Çin Yuanı’nın uluslararası para kodu CNY, sembolü ise ¥ şeklindedir.
Çin’de Hangi Dil Konuşuluyor?
Çin’in farklı kültürlere ev sahipliği yapan bir Asya ülkesi olduğundan yazının başlangıcında söz etmiştik. Farklı kültürlerin bir diğer getirisi de hiç şüphesiz dil çeşitliliği. Dolayısıyla hem yüzölçümü hem de nüfus bakımından yüksek rakamlara sahip olan Çin’de konuşulan birden fazla dilden söz etmek mümkün.
Çin Halk Cumhuriyeti’nin resmi dili Çincedir. Bununla birlikte ülkede konuşulmaya devam eden 292 farklı dil daha mevcut. Çin’de konuşulan ve tanınan dillere örnek olarak Uygurca, Tibetçe ve Moğolca gösteriliyor.
Çin Kültürü ve Gelenekleri
Dünyanın en eski kültürlerinden biri olan Çin kültürü, binlerce yıl öncesine dayanıyor. Doğu Asya’da geniş bir bölgeye hâkim olduğu bilinen Çin gelenekleri farklı eyaletler doğrultusunda değişkenlik gösteriyor. Baskın bir kültür olması dolayısıyla Asya kıtasının görgü kuralları, erdemi, gelenekleri ve felsefesi üzerinde Çin kültürünün güçlü bir etkisi bulunuyor.
Kültürün vazgeçilmez parçalarından biri olan gelenekler Çin’in kültürel özellikleri arasında kendisini gösteriyor. Çin’in bazı gelenekleri ise şu şekilde:
- Çin kültüründe ay takvimi ve gregoryen takviminden dolayı yılda iki kez doğum günü kutlanıyor.
- Kış göndönümü esnasında mantı yeniyor. Gündönümünde mantı yenmediği takdirde soğuk rüzgarların kulakları ısıracağına inanılıyor.
- Hastalıkları önleyebileceğin ve iyileştireceğine inandıkları için suyu oldukça sıcak bir şekilde tüketiyorlar.
- Kartvizitleri alırken de verirken de iki elleriyle tutuyorlar. Bu hareket saygı ve nezaketin göstergesi olarak tanımlanıyor.
- Portakal, elma gibi meyveleri paylaşırlarken armutu asla paylaşmıyorlar. Çin kültürüne göre armudu bölme işlemi ayrılmak anlamına geliyor.
Çin’in mutfak kültüründen de söz etmek gerekiyor. Yemek yemeyi seven Çin halkı, yemeği bir sosyal faaliyet ve sanat olarak kabul ediyor. Dünyanın en iyi mutfağı olarak tanımlanan Çin mutfağında genellikle doğal tarım ürünleri tercih ediliyor. Pirinçli, buharda pişen yemekler ve erişteler Çin’in meşhur yemek çeşitleri arasında yer alıyor.
Çin’in eğlence kültürünün de oldukça renkli ve büyüleyici olduğu görülüyor. Aslan dansı, ejderha dansı gibi dans türleri, Çin eğlencesinin en eski biçimlerini yansıtıyor. Renkli kumaştan yapılan kostümler, Çin’in eğlence kültürüne özel bir hava katıyor.
Çin’de Gezilecek Yerler
Büyüleyici ve geniş bir ülke olan Çin’de gezilecek pek çok farklı yer bulunuyor. Birbirinden turistik yerler, Çin’de eşsiz bir seyahat deneyimi yaşama imkânı sunuyor. Çin’de gezilecek yerler ise şu şekilde:
- Şanghay – The Bund: Şanghay Nehri’nin kıyısında bulunan Bund, şehrin en turistik yerlerinden biri. Çin’in en güzel şehri Şanghay’da görkemli gökdelenler, lüks oteller, alışveriş merkezleri ve çeşitli aktiviteler yer alıyor. Aynı zamanda turist trafiği ile de dikkat çekiyor.
- Çin Seddi: Çin’in başkenti Pekin’de yer alan Çin Seddi farklı bölümleri bünyesinde barındırıyor. Mutianyu ve Badaling Çin Seddi’nin en popüler bölümleri. Oldukça güzel bir şekilde restore edilen Çin Seddi bölümlerinde etkileyici vakitler geçirebilmeniz mümkün.
- Toprak Askerler – Terrakotta Ordusu: Ziyaret edebileceğiniz en ilginç yerlerden biri Terrakota Ordusu, X’ian’ın eteklerinde yer alıyor. Çiftçilerin kuyu kazma işlemi sırasında bulduğu arkeolojik bir bulgudur. Görülmesi gereken en önemli yerlerden birisidir.
- Suzhou Klasik Bahçeleri: Suzhou Klasik Bahçeleri dünyanın en önemli bahçeleri arasında yer alıyor. 7 dönümlük bir alana kurulan bahçede 270’den fazla ağaç türü bulunuyor. Lingering Garden, Cang Lang Ting Pavilion’da mutlaka görülmesi gereken bahçeler arasında yer alıyor.
- Tibet Potala Sarayı: Potala Sarayı Çin’in en ünlü tarihi yapıları arasında yer alıyor. Kızıl ve Beyaz Saray olmak üzere iki kısma ayrılan saray, Tibet ve Dalai Lamas krallarının hayatlarından sahnelere ev sahipliği yapıyor.
- Yangshuo – Li Nehri: Nefes kesen bir manzaraya sahip olan Yangshuo Li Nehri, Çin’deki doğal güzellikler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Nehrin yakınlarında bulunan Zharu Budist Manastırı da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
Çin’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Kalabalık nüfusu, geniş yüzölçümü ve zengin kültürüyle dünyada ses getiren Çin’e gitmeden önce biraz hazırlık yapmak gerekiyor. Çin’e gitmeden önce bilmeniz gerekenler şu şekilde sıralanıyor:
- Çin’e gitmeden önce Çin’in dili, kültürü, para birimi gibi temel noktalar hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var. Aksi takdirde kendinizi sonsuz bir maceranın içerisinde bulabilirsiniz.
- Eğer Çince bilmiyorsanız gideceğiniz adresin fotoğrafını çekin. Böylelikle taksi gibi ulaşım araçlarında adresi göstererek gitmek istediğiniz yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
- Çin’de para konusunda da dikkatli olmanız gerekiyor. Çin sınırlarına iniş yaptığınız ilk andan itibaren paranızı resmi döviz bürosuna Çin Yuanı’na çevirerek paranızı garantiye alabilirsiniz.
- Gülümsemek Çin kültürünün vazgeçilmez unsurlarından biri. Aynı zamanda dokunarak iletişim kurmak da. Bulunduğunuz ortamda sizi güleryüzlü olan insanları doğal karşılayın.
- Çin hakkında ilginç bilgiler arasında kartvizitlerin çok yaygın olması da yer alıyor. Kişilerin adının, adresinin ya da herhangi bir mekânın adresinin bulunduğu kartvizitler, tekrar ihtiyaç duymanız durumunda size yardımcı oluyor. Dolayısıyla size bulunduğunuz ortamlarda size uzatılan kartvizitleri geri çevirmemenizi tavsiye ederiz.
- Çince-İngilizce bir harita ile birlikte toplu taşıma araçlarını kullanmaya özen gösterin. Bu şekilde şehrin sosyal yaşamına hâkim olabilir; bilet alma, otobüsle yolculuk yapma gibi durumlara alışma fırsatı bulabilirsiniz.
Çin’e Nasıl Gidilir?
Çin’e seyahat etmek isteyen kişilerin en çok tercih ettiği ulaşım seçeneği havayoludur. Türkiye’den Çin’e doğrudan uçuşlar mevcuttur. Doğrudan uçuşların yanı sıra aktarmalı uçuşlar da bulunur. Aktarmalı uçuşların sefer sayılarının daha sık bir şekilde düzenlendiği bilinir.
En çok sefer düzenlenen Çin şehirleri arasında Pekin, Guangzhou ve Şanghay yer alır. Yüksek sezon olarak Mart, Nisan ve Şubat aylar kabul ediliyor. Dolayısıyla bu aylarda uçak bileti fiyatlarının biraz daha yüksek olduğu görülüyor. Erken rezervasyon ile uçak biletine daha uygun fiyatlardan ulaşmak mümkün. Tayvan ve Japonya gibi ülkelerden gemi yolculuğu ile bazı Avrupa ülkelerinden ise tren yolculuğu ile Çin’e ulaşabilmek mümkün.
Çin’e gitmek için tercih edebileceğiniz iki ayrı Çin vizesi bulunuyor. Bu vizeler kısa ve uzun süreli olmak üzere ikiye ayrılıyor. Eğer turistik sebeplerle Çin’e gidiyorsanız üç ay geçerlilik süresine sahip olan L tipi vizeye başvurabilirsiniz. İş seyahati için yapılan seyahatlerde ise M tipi ticari vizeye başvurulması gerekiyor.
Çin’e gitmek için oluşturulan vize talepleri oldukça fazla. Dolayısıyla başvuracağınız vize türünü önceden belirlemenizde ve evraklarınızı hazırlamanızda fayda var. Eğer Makau ve Hong Kong adlı özel yönetim bölgelerine gidecekseniz vize almanıza gerek kalmıyor. İlgili bölgelerden Çin’e geçiş yapmak için ise vize başvurusu yine zorunlu hale geliyor.
Bu bilgiler sayesinde Çin seyahatinizin daha rahat ve konforlu bir şekilde geçmesi mümkün! Çin hakkında bilmeniz gereken en önemli bilgiler keyifli bir seyahat deneyimi sunuyor. Eğer siz de Çin’de konaklamak istiyorsanız Coral Tatil üzerinden Çin otellerini detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
İlk yorum yazan siz olun.